Sociale interactie op een creatieve, positieve manier stimuleren. Daar zet Howest al vele jaren op in. Om deze ‘sociale creativiteit’ breder in de kijker te zetten, organiseerde de Hogeschool West-Vlaanderen op 1 oktober 2020 het allereerste ‘Social Creativity Congress’ in Brugge.

“Als innovatieve hogeschool integreren wij sociale en technologische creativiteit al langer in onze opleidingen en onderzoeksprojecten”, legt Jochen Matthys, stafmedewerker cultuur en creativiteit uit. “Dat doen we samen met partners uit het werkveld, sociale en culturele organisaties. Omdat we ervan overtuigd zijn dat creativiteit meer dan ooit een noodzaak wordt om de sociale uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zetten we onze initiatieven sinds kort sterk in de kijker. Veel projecten en evenementen op dit vlak hebben we gebundeld op de website www.socialcreativity.be en nu pakken we ook uit met het allereerste Social Creativity Congress. Ook in MaM, de Mind- and Makerspace en het Incubatiecentrum The Vibe zetten we trouwens volop in op creativiteit.”

Joris Hessels en Dominique Van Malder

RADIO GAGA, een lezing.

Joris Hessels en Dominique Van Malder kennen we van het populaire TV-programma ‘Radio Gaga’ dat vorig najaar op Canvas te zien was. In ‘Radio Gaga’ trekken ze met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar verschillende locaties in België om er enkele dagen bijzondere lokale radio te maken. Dat allemaal met één simpele vraag: welk nummer wil je horen? ‘Radio Gaga’ gaat op zoek naar nuance, humor en ontroering, en naar de ziel en de soundtrack van een bepaalde plek. Wat is zo uniek aan die biotoop, en wat verbindt de mensen die er leven? Zo willen ze kwetsbare mensen een stem geven.

Tijdens deze lezing gunnen ze ons een blik achter de schermen van het programma, hebben ze het over de ontstaansgeschiedenis van Radio Gaga, lezen ze een uit hun boek voor, laten enkele filmpjes uit de oude Gaga-doos zien, leggen ze misschien een plaatje ter troost op en luisteren ze naar al uw vragen…

De Wenkbrauwerij

Sociaal-artistiek project De Circustuin

Vorige zomer – toen festivals nog gewoon festivals konden zijn – beleefde circus- en theatermaker Ief Gilis zijn vuurdoop als regisseur van het sociaal-artistiek project De Circustuin. Gerealiseerd in opdracht van het circusfestival Cirque Plus en in samenwerking met circusatelier Woesh, bracht De Circustuin mensen van verschillende generaties en achtergronden samen.

Give a Day

Give a Day geeft goesting! 
Goesting in vrijwilligerswerk en actief burgerschap! Onze matchingswebsite voor vrijwilligerswerk brengt vrijwilligers en organisaties samen. Naast de matchingswebsite zet het Give a Day team zich in om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen  (SDGs) van de VN te realiseren. Dit doen we door goede doelen, vrijwilligers, bedrijven, scholen en gemeentes samen te laten werken via concrete vrijwilligersprojecten, campagnes, buurtparticipatie en actief burgerschap. Samen maken we impact!

Proper Strand Lopers

Proper Strand Lopers is een burgerinitiatief die mensen tracht bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek in onze omgeving.

Het is een netwerk van vrijwilligers en sympathisanten die op sociale media actief zijn en die op verschillende locaties aan de Belgische kust, Noord-Franse kust, Zeeland en binnenland, zich inzetten om zwerfvuil uit de omgeving te verwijderen.

Cokido

Cokido is een vernieuwend concept voor buitenschoolse kinderopvang door de ouders zelf georganiseerd, waarbij in beurtrollen wordt gezorgd voor elkaars kinderen tijdens schoolvakanties. Mensen uit dezelfde buurt, school of vriendengroep kunnen zelf initiatief nemen om een oudergroep op te starten. Voor elke dag kinderopvang die men aanbiedt, kan men vier dagen kinderopvang ontvangen. Ondertussen zijn er een dertigtal zelf functionerende oudergroepen over heel Vlaanderen. Er is een methodiek ontwikkeld die goed werkt in de samenleving en aantoont dat de groepen verduurzamen en dus een structurele oplossing vormen voor gezinnen.

Lizette

In deze reuzegezellige soep- en lunchbar word je bediend door jongeren en volwassenen met een beperking. Zij zorgen voor een warm onthaal, enthousiaste sfeer en vooral lekker eten. Een ideale stop voor je lunchpauze in het centrum van Oostende.
En wat meer is Lizette heeft een lief… en hij heet Lucien.

Peer Support

Jongeren worden gemotiveerd om leeftijds- of leefstijlgenoten (‘Peers’) met vragen en problemen te ondersteunen.

Peer Support is een manier van samenwerken en elkaar ondersteunen. Peers helpen elkaar met behulp van eigen kennis, inzichten en ervaring. ‘Peer zijn’ betekent dat je op vele manieren gelijkwaardig bent en/of in gelijkaardige omstandigheden verkeert.

Vital Cities

Binnen het interdisciplinair onderzoeksproject Vital Cities wordt onderzocht hoe de fysieke en sociale omgeving mensen bewust en onbewust aanzet tot een laagdrempelige manier van bewegen  (oa. fietsen, wandelen, spelen, lopen, zwemmen, tuinieren, met gebruik van de stad als speelveld), op het raakvlak tussen sport- en gezondheidsbeleid, sociaal beleid en andere beleidsdomeinen, met sport en bewegen als middel tot het ontwikkelen van een groter menselijk, economisch, ecologisch en sociaal kapitaal.

In de praktijk werken de onderzoekers samen met verschillende steden en gemeenten waarbij ze hun expertise inzetten binnen het analyseren van openbare data, participatietrajecten, procesbegeleiding en advisering rond het thema beweegvriendelijke stad.

Komerbi

Komerbi is een socio-educatief initiatief gedragen door drie Bruggelingen met een hart voor sociaal engagement die de drempel tot onderwijsbegeleiding voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie wil verlagen

Komerbi is een safe space waar jongeren zichzelf kunnen en mogen zijn. Een plek waar iedereen welkom is en geaccepteerd wordt. Komerbi is een familie.

Knikjesstraat

Ze is amper 15 jaar, maar Zarra Neirynck heeft een bijzondere missie: haar straat, buurt en bij uitbreiding heel Vlaanderen ‘hallo’ leren zeggen tegen elkaar. Speciaal daarvoor riep ze de ‘Knikjesstraat’ in het leven. Om haar ambitie kracht bij te zetten, liet ze al tientallen straatnaambordjes maken met het opschrift ‘Knikjesstraat’.

Bigtrees

Wij zijn bigtrees. Een communicatiebureau dat duurzame merken helpt groeien. Dat doen we door van de duurzame keuze, de logische keuze te maken. Niet door mensen te vertellen hoe ze moeten leven. Wel door hen te helpen om een verschil te maken .

Babbelbuddy

Kotstudent en nood aan een babbel?
Alleenstaande ouder en op zoek naar een klankbord?

Een babbelbuddy is een klankbord voor wie zich soms eenzaam voelt.

Een babbelbuddy biedt sociaal contact, een goed gesprek en het gevoel dat iemand ‘om je geeft’.

Een babbelbuddy is er voor jou of dankzij jou.

Heb je nood aan een telefoontje, brief of videochat?Bij Babbelbudy maakt iedereen een stukje tijd vrij om te praten, te schrijven of te luisteren.

www.brugge.be/babbelbuddy

Servies

Een servies gekleurd met fijnstof: durf jij ervan te eten? Elke dag adem je fijnstof in, zonder te weten wat erin zit en wat het met je gezondheid doet. SerVies is een project waarbij we een servies ontwikkelen dat gekleurd wordt met een glazuur gemaakt van fijnstof! Zo geven we visueel weer hoe veel fijnstof de Bruggeling gemiddeld inademt. Benieuwd naar hoe we dat doen? Kom mee met ons fijnstof verzamelen en ontdek hoe jouw lucht eruit ziet!

De Batterie

De Batterie is een participatieve kunstpraktijk die langdurige artistieke projecten ontwikkelt in Vlaanderen en Brussel. De Batterie geeft kinderen, jongeren en volwassenen vanuit de meest diverse leefwerelden een stem en biedt hen vanuit de kunsten een platform aan om in communicatie te treden met de omgeving waarin ze leven. In samenwerking met professionele kunstenaars start de Batterie voor elk project vanuit een nieuwe context. Dit resulteert in een werking die blijft bewegen, vernieuwen en op zoek gaat naar een relevante maatschappelijke rol.

www.debatterie.be

KUBO

KUBO ontwerpt digitale oplossingen voor scholen in het Zuiden.

Door toegankelijke technologieën slim en creatief in te zetten openen we deuren waar dit onmogelijk werd geacht.
Hiermee ontlasten we scholen op administratief vlak en geven we studenten toegang tot lesmateriaal & computers van topkwaliteit.

Talent kent geen grenzen, technologie ook niet.

Website: https://www.kubo.global

Ant-woord!

Ant-woord! is een coachingproject voor jongeren van 16 tot 30 jaar, die momenteel een drempel ervaren in de arbeidsmarkt. Samen met hen exploreren we hun talenten, passies en interesses. We zetten die op de juiste manier in verschillende settings in en gaan op zoek naar een geschikt antwoord. Het vervolgtraject kan bestaan uit een nieuwe opleiding, een arbeidstraject, een stageplaats, het stimuleren van ondernemingszin,… Ant-woord is een project van TURBO en Groep Intro met de steun van ESF Vlaanderen, Stad Brugge, VDAB en Bruggen voor Jongeren.

Brugge Beweegt

Het project Brugge Beweegt is een structurele samenwerking tussen Howest en Stad Brugge om studenten in te zetten om alle Bruggelingen aan te zetten tot bewegen. Brugge Beweegt is een dienstverleningsproject waar initiatieven rond beweging, gezondheid en sport ingekleurd worden door studenten, docenten, stadsmedewerkers en Bruggelingen. Met de verschillende projecten proberen we doelgroepen te activeren, sociale verbinding te genereren, prikkelende publieke ruimtes te creëren en duurzaam verplaatsen te stimuleren.

Design for (every)one - D4E1

Binnen het MakeAbility project aan Howest faciliteert design for (every)one (D4E1) de co-creatie van hulpmiddelen op maat met een team van ergotherapeuten, vrijwillige makers en cliënten. Met een open design filosofie, de D4E1 ontwerpmethodologie en de medewerking van makers en FabLab’s pakken onze studenten ergotherapie elk jaar een 15-tal ontwerpuitdagingen van burgers met een beperking aan.

De Stadsrepubliek

De Stadsrepubliek is een innovatief stadsvernieuwingsproject waarbij de wijk van het Ezels- en Sint-Jakobskwartier wordt uitgebouwd tot een boeiende, dynamische stadswijk.  Door middel van slim ruimtegebruik en de intentie van de vele partners in de wijk (organisaties, handelaars en bewoners) om – samen! – de vele aanwezige sterktes aan te wenden, bouwen we aan een wijk waar het goed is om te wonen, te werken en te vertoeven. Wil je weten hoe je hierbij kan helpen? Spreek ons er gerust aan.

MaM • Mind- and Makerspace

Ruimte voor creativiteit, ontmoeting, connectie en samenwerking.
De Mind- and Makerspace of kortweg ‘MaM’ is dé creatieve ruimte voor denkers en doeners in Brugge. Makers, creatievelingen, verenigingen en scholen zijn er allen van harte welkom! Onze locatie, vlakbij het station én dichtbij het stadscentrum, vormt daarbij een echte troef. De MaM beschikt over een breed gamma aan toestellen, van laagdrempelig tot hoogtechnologisch.

Het is een plaats voor denkers en doeners, een bruisende community van makers en creatievelingen, een creatieve speeltuin voor studenten, een platform voor sociale creativiteit, een lab voor onderwijsinnovatie en onderwijsondersteuning, een plaats waar werkveld en studenten elkaar ontmoeten, een magneet voor start-ups en ondernemerschap… kortom, een plek die inspireert en connecteert.

www.mindandmakerspace.com

Workshop - Be the change you want to see in the world.

Be the change you want to see in the world.

De wereld is voortdurend  in verandering. Mensen worden dagelijks uitgedaagd om andere perspectieven in te nemen en nieuwe kansen te genereren. Deze workshop is gericht op een zeer actieve ervaring, een theoretisch kader én de verbinding naar je eigen lespraktijk.

We bewegen letterlijk samen… Iedere deelnemer doorloopt zelf (on)bewust een creatief proces en zet diverse creatieve vaardigheden in. We maken expliciet de verbinding tussen de oefeningen en het theoretisch model (en misschien ook de eigen creativiteit).

De Republiek

De Republiek is een creatief knooppunt in het hart van de stad. Een dynamisch huis waar mensen elkaar kruisen en ontmoeten. Een plek die ruimte en zuurstof geeft om te creëren en te ondernemen, om te experimenteren en verder te groeien, om mee te bouwen aan een nieuwe stedelijke dynamiek. Maar ook om te genieten van een goed glas of een lekkere lunch.

Circusatelier Woesh

Circusatelier Woesh is een organsatie die circus brengt in alle geuren en kleuren voor iedereen.
Je kan er terecht voor alles wat naar circus ruikt. Circus, dat is jongleren, balanceren, acrobatentoeren, aan een trapeze bengelen… Maar even belangrijk is het circustheater: clownerie, drama en spel. Of grime, ballonplooien, goochelen, vuurspuwen…

woesh.be

Workshop 'Verbinding'

Samen met Line Mareel wordt een installatie gemaakt die aanzet tot verbinding in MaM, de Mind- and Makerspace.

Sprekers, creatieve activiteiten en doe-workshops

Op 1 oktober 2020 werd de Howest Campus Brugge Station het toneel van de eerste editie van het Social Creativity Congress. Inspirerende lezingen werden afgewisseld met creatieve opdrachten en workshops. Onder meer Joris Hessels en Dominique van Malder (bekend van ‘Radio Gaga’) kwamen toelichten hoe zij met hun tv-programma op een creatieve manier sociale interactie stimuleren. Ze deelden het podium met diverse sociaal-artistieke projecten, vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven en tal van andere creatieve initiatieven.

Het congres verliep volledig coronaproof, waarbij telkens 50 personen zich binnen een bubbel doorheen de verschillende ruimtes verplaatsten. Die locaties waren de Mind- en Makerspace, de garage en de sprookjesachtige resto Dad.

Waar?

Rijselstraat 1
Brugge
België

Wanneer?
01/10/2020 om 00:00
Delen

Gerelateerd

Howest-campus Brugge Station krijgt allereerste ‘Knikjesgang’

Twee jaar geleden werden in heel Vlaanderen tal van straten omgedoopt tot ‘Knikjesstraat’. Nu elkaar ontmoeten op de campus weer volop mogelijk is, werd  naar aanleiding van de wereldwijde Dag van de glimlach de allereerste ‘Knikjesgang’ ingehuldigd op de Howest-campus Brugge Station.

Meer info

KUBO, een digitale oplossing voor scholen in het Zuiden

KUBO is een digitale oplossing voor scholen in het Zuiden, aangeboden door vzw Afrodidact.

Meer info

Vital Cities stimuleert een beweegvriendelijke omgeving

Een beweegvriendelijke omgeving stimuleert, faciliteert en verleidt mensen om te sporten, bewegen, spelen, verplaatsen en ontmoeten.

Meer info

Cupido, cultuur en cultureel erfgoed als motor voor regionale ontwikkeling

Het Cupido project gebruikt cultuur (kunst, dans, muziek, …) en cultureel erfgoed als motor voor regionale ontwikkeling en het versterken van sociale cohesie binnen verschillende regio’s in Europa.

Meer info