Twee jaar geleden werden in heel Vlaanderen tal van straten omgedoopt tot ‘Knikjesstraat’. Nu elkaar ontmoeten op de campus weer volop mogelijk is, werd  naar aanleiding van de wereldwijde Dag van de glimlach de allereerste ‘Knikjesgang’ ingehuldigd op de Howest-campus Brugge Station.

Campussen bruisen weer

Sinds dit academiejaar kunnen studenten weer volop naar de campus komen. En dus kan de draad van het sociaal contact weer opgepikt worden. “Nu dat weer kan, willen we onze studenten ineens ook stimuleren om elkaar ook vriendelijk te begroeten”, aldus opleidingsdirecteur Isabel Uitdebroeck. “Een vriendelijke blik of knik kan namelijk wonderen doen voor het welbevinden van onze studenten. En zijn we met z’n allen niet nog enthousiaster dan vroeger dat we elkaar weer live kunnen zien? Ter gelegenheid van de Dag van de glimlach openen we daarom de allereerste ‘Knikjesgang’ op de campus Brugge Station. Onze andere campussen zullen trouwens op korte termijn het voorbeeld van deze campus volgen.”

Sociale interactie stimuleren

De inhuldiging valt samen met de wereldwijde Dag van de glimlach en kadert binnen het ‘Social Creativity’-initiatief van Howest. Daarmee wil de hogeschool sociale interactie op een positieve en creatieve manier stimuleren. “Zarra Neirynck was vorig jaar een van de sprekers op ons eerste Social Creativity Congress”, herinnert Isabel Uitdebroeck zich. “We waren dus al enthousiast over haar knikjesinitiatief en nu elkaar ontmoeten op de campus weer volop mogelijk is, hebben we de band weer aangehaald. De Knikjesstraten waren namelijk al een perfect voorbeeld van Social Creativity.”

Opvolger van de Knikjesstraten

Het initiatief van de Knikjesgang komt net zoals in 2019 van Zarra Neirynck. De Brugse zette toen de Knikjesstraten-campagne op nadat ze tijdens een fietsvakantie in Nederland moest vaststellen dat bijna niemand iets terug zei toen ze zelf ‘hallo’ zei. Met honderden Knikjesstraten in België was het initiatief een groot succes. Het bijhorende knikje kost ook vandaag nog altijd geen moeite of geld, en dus vertaalde Zarra haar initiatief samen met Howest naar de campussen van de hogeschool West-Vlaanderen. “De hele coronaperiode heeft voor nog meer vereenzaming en verkilling gezorgd. Dit lijkt me dus het ideale moment om het elkaar vriendelijk begroeten weer een duwtje in de rug te geven”, aldus initiatiefneemster Zarra Neirynck.

 

Waar?

Rijselstraat 1
Brugge
België

Wanneer?
01/10/2021 om 12:30
Delen

Gerelateerd

Peer Support, jongeren ondersteunen leeftijdsgenoten met vragen of problemen

Jongeren worden gemotiveerd om leeftijds- of leefstijlgenoten (‘Peers’) met vragen en problemen te ondersteunen.

Meer info

Vital Cities stimuleert een beweegvriendelijke omgeving

Een beweegvriendelijke omgeving stimuleert, faciliteert en verleidt mensen om te sporten, bewegen, spelen, verplaatsen en ontmoeten.

Meer info

Inno-Quarter, prototypes rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen met een testpubliek op zomerfestivals

Een creatieve mix van festivalbezoekers, jonge ondernemers en onderzoekers om net ontwikkelde prototypes onder de loep te nemen vooraleer het product of de dienst op de markt wordt losgelaten.

Meer info

We App To Move, een opstap naar meer sport voor kanszoekende jongeren

We App To Move, een digitale tool die kwetsbare jongeren helpt sport- en bewegingsactiviteiten te ontdekken en meteen contact te treden met elkaar. Zo kunnen ze elkaar stimuleren om samen aan het sporten te gaan.

Meer info